Donosimo vam 15 zanimljivih činjenica o konjskom mozgu koje možda niste znali.

Evo 15 zanimljivih činjenica o konjskom mozgu:.

 1. Mozak konja je relativno malen u usporedbi s veličinom njegovog tijela i čini samo oko 0,1% njegove ukupne težine.

 2. Unatoč svojoj maloj veličini, konji imaju vrlo složen mozak, s visoko razvijenom moždanom korom, dijelom mozga koji je odgovoran za svjesno mišljenje, donošenje odluka i pamćenje. 

3. Konji mogu učiti i pamtiti složene zadatke, kao što je navigacija stazom za preskakanje ili izvođenje dresurne rutine, kroz proces koji se naziva pridruženo učenje. 

4. Kao i ljudi, konji imaju lijevu hemisferu i desnu hemisferu u mozgu, a svaka ima specijalizirane funkcije.  Lijeva hemisfera odgovorna je za obradu logičkih i analitičkih informacija, dok je desna hemisfera više uključena u emocionalnu obradu i kreativno razmišljanje. 

5. Konji imaju odlično pamćenje i mogu se sjećati određenih ljudi, mjesta i iskustava dugi niz godina. 

6. Konji mogu učiti promatranjem, a često mogu steći nova ponašanja i vještine jednostavno promatrajući druge konje ili ljude. 

7. Konji imaju vrlo osjetljiv osjet dodira i mogu otkriti i najmanji pritisak ili pokret na svojoj koži.  To im pomaže da reagiraju na suptilne znakove vašeg jahača ili vodiča. 

8. Konji mogu vrlo brzo i točno obraditi vizualne informacije, što im omogućuje da izbjegnu potencijalne opasnosti i s lakoćom se snalaze u svom okruženju. 

9. Konji su društvene životinje i oslanjaju se na neverbalnu komunikaciju u interakciji s drugim konjima u svom krdu.  Ovu komunikaciju olakšava konjski mozak, koji može protumačiti suptilne promjene u govoru tijela, izrazima lica i vokalizaciji. 

10. U konačnici, kao i sve životinje, konji imaju jedinstvenu osobnost i individualne osobine koje su oblikovane njihovim iskustvima, genetikom i okolišem—što se sve odražava na njihovu moždanu funkciju i ponašanje. 

11. Konji imaju vrlo jak osjet njuha i njihov mirisni bulbus, koji obrađuje mirise, relativno je velik u usporedbi s drugim dijelovima njihova mozga. 

12. Mozak, koji je odgovoran za koordinaciju pokreta i ravnoteže, također je relativno velik kod konja.  To je zato što se konji moraju moći kretati brzo i učinkovito kako bi pobjegli predatorima ili se kretali po teškom terenu. 

13. Konji imaju vrlo visok prag boli, za koji se vjeruje da je povezan s načinom na koji njihov mozak obrađuje signale boli.  Iako to može biti korisno u nekim situacijama, to također može značiti da konji možda neće pokazivati ​​očite znakove boli, što otežava njihovim skrbnicima otkrivanje i liječenje temeljnih zdravstvenih problema. 

14. Hipokampus, dio mozga uključen u učenje i pamćenje, posebno je dobro razvijen kod konja. To im omogućuje da pamte ne samo određena iskustva, već i općenite koncepte i obrasce koje mogu primijeniti u novim situacijama. 

15. Konačno, studije su pokazale da su konji, kao i druge životinje, sposobni iskusiti emocije kao što su strah, sreća i ljutnja.  Vjeruje se da te emocije posreduje limbički sustav, skupina međusobno povezanih moždanih struktura koje igraju ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja i ponašanja.
#zks