Kasački sport

Kasačke utrke su disciplina konjičkog sporta u kojoj se natječu konji rase kasač upregnuti u laganu trkaču dvokolicu Sulky u kojoj sjedi vozač. Što je kas? Kas je brže kretanje konja pri kojem su dvije dijagonalne noge u zraku a druge dvije na tlu pa se čuju dva takta. Istovremeno se podiže dijagonalni par nogu konja – prva desna i zadnja lijeva i obrnuto. Kasački konji su genetski predodređeni za kas tj. tako uzgojeni. Kod kasača nije tipičan izgled bitna je sklonost kasu i brzina u istom. Utrku moraju trčati u čistom kasu u suprotnom su diskvalificirani.

Kasačka utrka je test kasačkih konja u brzini, izdržljivosti i pravilnosti kasa, koji se održava:
u zaprezi (jednopreg i dvopreg)
pod sedlom
u sanjkama ili sa skijašem

Kasacka utrkaKasački konji počinju se trenirati sa 18 mjeseci, a prve utrke trče s dvije godine. Kasačke utrke smiju trčati samo konji uzgojeni u čistoj krvi. Ovisno o vrstama utrka, trče se utrke raznih dužina od 1.200 m (za dvogodišnje konje) do 4.000 m (tzv. maraton utrka za starije konje koja je ispit potencijala i zrelosti). Uobičajena distanca je 1.600 m (u Americi utrke na jednu milju 1.609 m) i u pravilu su one najbrže, jer su na najkraćoj distanci. Utrke na 1.600 m mogu se voziti u više navrata sa istom postavom konja i to se tada zovu Heat utrke. Slijede utrke na različitim distancama 1.700, 1.800, 2.100, 2.200, 2.400, 2.600, 2.800m i sl.

Kasačke utrke se održavaju na posebno uređenim stazama različite dužine. Trkača staza je elipsoidnog oblika dužine od 600, 800, 1000, 1600 i više m, širine 20 do 30 m. Podloga staze je obično pješčana, mada se utrke odvijaju i na zemljanim i travnatim stazama. Poželjno je da zavoji budu nagnuti. Osim standardnih utrka održavaju se i tzv. klasne utrke – prvenstvo za dvogoce, trogoce i starije konje, a utrka života za kasače je Derby kojeg trče konji stari 4 godine.