Zagreb Open 7.10.-09.10.2022.

Ovog vikenda održati će se 1. Zagreb Open koji će ugostit brojne jahače iz regije u preponskom jahanju, X-Country testu, finalu Croatia kupa za kadete, Prvenstvu Hrvatske za mlade konje i dresurnom testu.

Zagrebački Hipodrom tokom svoje povijesti bio je poznato kao okupljalište svih građana Grada Zagreba koji su svoj vikend željeli provest u prirodi te uz to upoznati konjički sport i naučiti kako žive konji.

Od do 7.10.-9.10.2022. Zagrebački konjički savez u danima otvorenih vrata omogućiti će svim najmlađim posjetiteljima besplatno jahanje, crtanje lica i fun zonu s dvorcem na napuhavanje i radionicama crtanja konja.


Prema riječima našeg predsjednika Damira Djelmića:
Kao organizatori 1. Zagreb Opena koji će se održati u razdoblju 7.10.2022. – 9.10.2022. prionuli smo promociji i organizaciji natjecanja u Zagrebu kako bi naši sportaši mogli skupljati vrijedno iskustvo na domaćoj sceni, a koje će im pomoći u ostvarivanju što boljih međunarodnih rezultata.
Naime, Zagrebački konjički savez krovna je institucija u razvoju konjičkog sporta u Gradu Zagrebu koji broji 11 aktivnih klubova sa preko 400 aktivnih jahača – natjecatelja, rekreativaca, polaznika škole jahanja i terapetutskih programa.
Naši natjecatelji nastupaju na raznim međunarodnim natjecanjima kao predstavnici Zagrebačkog konjičkog saveza i tijekom godina ostvarili smo značajne rezultate na državnoj i međunarodnoj konjičkoj sceni.
Dakle, naši su sportaši nastupali na svim važnijim natjecanjima u regiji i šire sa preko 160 dana provedenih na natjecanjima i pripremama. Pronijeli su zastavu našeg grada i domovine diljem Europe i time promovirali naš savez i sve naše partnere koji djeluju uz nas kao podrška Zagrebačkom konjičkom sportu.

Ne propustite provest vikend s nama i sa svojom obitelji na Zagrebačkom Hipodromu.

Organizator natjecanja su Zagrebački konjički savez i KK Edek

Preponsko jahanje

Preponsko jahanje je bez sumnje najpoznatija disciplina konjičkog športa prepoznata od strane FEI u kojoj se muškarci i žene ravnopravno natječu bilo individualno ili timski. Preponsko jahanje je jedna od tri natjecateljske discipline na Olimpijskim igrama.

Skakanje konjima počelo se razvijati u 18. stoljeću, kad je lov na lisice zahtijevao preskakanje ograda koje su se počele izgrađivati kako bi ogradile imanja. Ta disciplina, kako ju danas poznajemo, razvila se kao rezultat natjecanja među lovcima na lisice.

Preponsko_1Prvo dokumentirano natjecanje organizirano je 1866. u Parizu i 1868. u Dublinu, a sastojalo se od preskakanja jedne visoke ili široke prepone. Prvo veliko međunarodno natjecanje održano je 1902. godine. Preponsko jahanje postalo je olimpijska disciplina na igrama 1912. godine u Stockholmu. Sljedećih desetljeća vojska je dominirala na natjecanjima, no sa mehanizacijom vojske, civili su počeli prevladavati. Smanjenjem natjecanja vojnih timova otvorile su se mogućnosti natjecanja za žene koje po prvi puta na Olimpijskim igrama nastupile 1956. godine.

Na suvremenim natjecanjima, konj i jahač moraju proći 10 do 13 prepona, sa ciljem testiranja zajedničke uvježbanosti, vještine i preciznosti. Važno je uvijek preskakati prepone u zadanom redoslijedu. Ako je bilo koji dio prepone srušen ili konj odbije skočiti, greške se zbrajaju. Stil se ne ocjenjuje.

Pobjednici natjecanja su konj i jahač koji su sakupili najmanje negativnih bodova u najkraćem vremenu ili koji su dobili najveći broj bodova ovisno o tipu natjecanja.

[Tekst je preuzet i preveden sa službenih Web stranica FEI.]